zmień strefę czasową »

TVN 7 > Forum > TVN Turbo > O TVN Turbo > Chyba nadszedł czas zmian...

Forum dyskusyjne

TVN Turbo

kategorie: ostatnie tematy wpis przez tematów wpisów

O TVN Turbo

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o TVN Turbo, ale boicie się zapytać...

Chyba ...

9 sierpnia 2010

Alarma Alarma 136 136

Chyba nadszedł czas zmian...

Dodane 27 lipiec 2010; 16:46
Dobra, zapewne ludzie po drugiej stronie ekranu, pomyślą "co jakiś idiota, będzie mówił co mamy robić", ale mam to tak głęboko zapchane w dupę, że nie wiem czy to już lepiej wysrać, czy wyrzygać.

Może zacznę od końca. Z reguły, zaczyna się od początku, Abradab zaczynał od środka, ja zacznę od końca, czyli od sytuacji, która aktualnie panuje na TVN Turbo. Tracicie widzów, to widać zaglądając w każdy dział na tym forum. Co gorsza, nikt sobie nic z tego nie robi. Nikt nie raczył na nic odpisać, a przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Nie uważacie czasem, że jak 90% tematów tutaj to negatywna krytyka, to trzeba coś z tym zrobić? Tym bardziej, że większość wysunęła wam większość problemów z waszą stacją, jak na dłoni.

Teraz inna sprawa. O jakiej tematyce jest właściwie ta telewizja? Parę lat temu wydawało mi się, że motoryzacja(bo jedynym programem wykraczającym poza tą tematykę był "gadżet"). Dziś zaczynam mieć wątpliwości. Jakieś Celebrechty, Wieczór Kawalerski, programy o piłce nożnej, wędkarskiej, wypadkach(szczau adrenaliny, czy jakoś tak). Pytanie! Po co? Skoro tematyką jest motoryzacja, to po kiego grzyba wrzucacie tam te bezsensowne programiki?

Sprawa trzecia. Gdzie się podziały takie programy jak Top Gear, Fifth Gear, Motorwizja? Rozumiem, że pewnie trzeba kupić jakąś licencje, aby emitować te programy w telewizji, ale myślę, że wiele widzów by to przyciągnęło. A przynajmniej na tyle, że kasa zyskana na reklamach była by wstanie zrekompensować kasę wydaną na tą licencję. Ale i nie tylko o zagraniczne programy chodzi. Nie wiem czy ktoś pamięta taki program jak "Ale dziura", "Rentgen" itd. Czy nie dało by się jakoś wskrzesić tych programów?

I chyba ostatni gwóźdź do trumny, czyli obecne programy. Nie twierdzę, że trzeba je wyjebać na zbity ryj, trzeba po prostu dużo w nich zmienić. Jest parę programów, w których zmiany są potrzebne:
Uwaga pirat - Problem leży w panu prowadzącym. Sorry koleś, ale mógłbyś tak wszystkich nie krytykować? Zawsze tak jeździsz zgodnie z przepisami? Nigdy nie zdarzyło ci się przekroczyć prędkości, źle zaparkować, wyprzedzać na podwójnej ciągłej? Pytania retoryczne. Wiadomo, każdy przekroczył kiedyś prędkość, ale nie każdy tak krytykuje. Program nie jest zły, ale jak słyszę prowadzącego to mi wraca się schabowy z komunii :/ Proponował bym się opanować, bo program swobodnie mógłby istnieć bez pana głupiej gadki.
Automaniak - Na prawdę fajny program, jeden z lepszych, jeżeli nie najlepszy program jakie są emitowane teraz na TVN Turbo. Daleko jednak do konkurencji z zagranicy(czyli Top Gear, Fifth Gear itp.). Uważam, że powinniście mieć te programy za przykład. Na wstępie uważam, że program powinien trwać minimum godzinę(bo pół godziny, to trochę za mało), powinny być w nim robione testy, podobnie jak w Top Gearze. Np. każdy dostaje 2 patyki do ręki i musi sobie kupić autko. I mają tam jakieś zadania. Nie ma to jakiegoś znaczenia dla osób, którzy chcą np. kupić w najbliższym czasie samochód, ale na pewno jest interesujące i sprawi, że program stanie się po prostu lepszy i bardziej popularny. Tak samo, możecie przyjmować gości i mierzyć ich czas, a następnie umieszczać ich wyniki na tablicy wyników. Jest wiele pomysłów, trzeba tylko zobaczyć co się dzieje u konkurencji. Tą uwagę, można by zastosować do takich programów jak Moto On itp.
Ale wracając do Automaniaka. Po co w ogóle jest w nim Marcin Prokop? Nie chcę tutaj mówić „wyrzućcie go”, bo jakoś mi to nie w smak, ale myślę, że on też powinien przeprowadzać jakieś testy samochodów. Może nie jest taki profesjonalistą, jak Patryk Mikiciuk, czy Jarosław Maznas, ale pewne rzeczy trzeba przedstawiać z punktu widzenia laika. Naprawdę fajny program, ale można by zrobić z niego jeszcze lepszy.

Innych programów, albo nie oglądam, albo nie nawiązują tematyką do słowa "motoryzacja", ale o tym pisałem już wcześniej. Myślę jednak, że inni się wypowiedzą na temat, tych programów, o których ja nie mam pojęcia.

Słowem podsumowania. Jest sporo do roboty, chodź i tak pewnie to co napisałem zostanie olane, podobnie jak słowa innych użytkowników, ale cóż, wasza stacja, róbcie z nią co chcecie. Po prostu chciałbym aby TVN Turbo wyglądało przynajmniej jak dawniej. Kiedy to ja, jako dziecko siedziałem i gapiłem się w ekran 24/7 oglądając kolejną powtórkę Top Geara, świetnie się przy tym bawiąc.

No nic. Mam tylko nadzieję, że to chociaż przeczytacie.
Dodane 06 sierpień 2010 11:14
Dziękujemy za bardzo cenną, choć momentami nieco wulgarną wiadomość.

Na wstępie proszę przyjąć do zrozumienia, że nasz widz nigdy nie jest dla nas idiotą, zaś wszelkie uwagi dotyczące naszej stacji są dla nas bardzo cenne.

Zachęcamy do zapoznania się z wynikami oglądalności, publikowanymi regularnie na branżowych portalach - wyniki te, prezentowane przez renomowaną firmę badawczą, wskazują jednoznacznie, że nasza oglądalność rośnie, ergo: nie tracimy, a zyskujemy widzów. Proszę wziąć pod uwagę fakt, że nasze forum nie odzwierciedla opinii wszystkich widzów TVN Turbo. Duży odsetek krytycznych opinii jest właściwy dla specyfiki całego internetu.

Staramy się jak najszybciej odpisywać, zwłaszcza w przypadku konkretnych pytań i wniosków - zachęcam do sprawdzenia, w ilu tematach na forum już się wypowiadaliśmy. Na dodatek dla wygody widzów stworzyliśmy temat FAQ, w którym udzielamy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Blisko 3 lata temu stacja TVN Turbo wyewoluowała - ze stacji poświęconej głównie motoryzacji stała się szeroko rozumianą telewizją tematyczną dla mężczyzn. Owszem, motoryzacja wciąż jest trzonem naszej oferty programowej, lecz poszerzamy horyzonty, prezentując także inne męskie pasje: gadżety, sporty ekstremalne, majsterkowanie, wędkarstwo etc.

O Top Gear pisaliśmy w FAQ. Fifth Gear jest nadawny w innym kanale, co wyklucza możliwość emitowania go w TVN Turbo. Motorwizja niestety nie przyciągnęła wystarczającej liczby widzów, dlatego zniknęła z anteny. Niestety, Pańskie spekulacje dotyczące wpływów reklamowych z tego programu są dalekie od rynkowej rzeczywistości (z uwagi na dobro spółki nie możemy rozwinąć tego wątku). Obecnie nie planujemy wskrzeszenia "Ale dziury", zaś zamiast "Rentgena&q uot; mamy obecnie inne programy czysto motoryzacyjne ("Moto On", odświeżony "Automaniak ").

Co do programów :
Uwaga Pirat - to, co Pana drażni (komentarz), jest przez wielu widzów uważane za mocny punkt programu. Dają temu wyraz także analizy oglądalności.

Automaniak - porównywa nie go do zagranicznych produkcji mija się z celem z uwagi na dużą różnicę w budżetach tych programów . Oczywiście, że wzorujemy się na zagranicznych programach, jednak ufam, że zauważył Pan w Automaniaku polski element twórczy. Zbyt długie programy nie cieszą się zainteresowaniem widzów - nasze badania pokazują, że w obecnej formie półgodzin ne odcinki znakomicie się sprawdzają. Marcin Prokop pełni rolę moderatora dyskusji kompetentnych dziennikarzy motoryzacyjnych, pełni ją dobrze, także nie widzimy sensu sadzania go za kółko testowanych modeli.

Myli się Pan, sugerując, że słowa forumowicz&oacut e;w są olewane - czytamy na bieżąco wszystkie komentarze. Wiele postów się powtarza, wiele tematów powraca (efekt niekorzystania z wyszukiwarki na forum), dlatego jeśli nie zmieniły się nasze plany, to za wiążącą uważamy ostatnią odpowiedź w danej sprawie. Wszelkie propozycje samochodó w wartych uwagi, fabryk do przedstawienia w "Polak potrafi", gadżetów etc. rozważamy, za wszelkie z góry dziękujemy - dzięki takim cynkom od widzów powstało już wiele materiałó w.

Ufamy, że obejrzy Pan też inne programy, że dostrzeże Pan więcej programów nawiązujących do motoryzacji ("Legendy PRL-u", "Operacja Tuning", "Zakup kontrolowany&quo t;, "Auto-Sport ", "Kró lowie driftu" etc.) oraz że poszerzy Pan swoje horyzonty o niemotoryzacyjne tematy i przekona się, że TVN Turbo nadal jest stacją, którą można oglądać 24 godziny na dobę.
Alarma ~czorniu ...
Dodane 09 sierpień 2010 20:48
IP: 89.79.1.*
To, że rośnie Wam widownia to w moim przekonaniu nie fakt, iż produkujecie/nad ajecie coraz lepsze programy, ale skutek wzrostu popularności telewizji kablowych i cyfrowych w naszym społeczeństwie. Przybywa widzów, bo przybywa osób które posiadają dostęp do Waszej stacji.

Potrafię zrozumieć ograniczony budżet programu Automaniak, przez co niektóre pomysły nie mogą być zrealizowane. Same testy może i są rzeczowo zrobione, ale dyskusja w studio jest prowadzona na zasadzie "samoch&oac ute;d X jest fajny bo jest". Sam program jest za krótki, być może wyniki oglądalności którymi się zasłaniacie są obiecujące, ale argumentu, że krótkie programy odpowiadają widzów przyjąć nie sposób. Zakup kontrolowany trwa dłużej niż 30 minut i chyba nie narzekacie na słabą oglądalność?

Jeśli będziecie się cały czas zasłaniać dobrą, rosnącą oglądalnością, to szczerze powątpiewam w to że TVN Turbo zmierzać będzie ku lepszemu.

Co do narratora w Uwaga!Pirat to jest on żywcem wyjęty chyba z PRL-u. To jest niczym komentarz samego Boga, który komentuje wyczyny zwykłych Ziemian. Strasznie irytujący i wszystko wie najlepiej. I żadne rekordy oglądalności tego nie zmienią, bo nie jest to pojedyncza opinia na tym forum - jest ich więcej. Z resztą idąc Waszym tokiem myślenia, to my - widzowie - możemy przecież powiedzieć, że oglądamy pirata bez głosu.

Wracając do PRL-u. Legendy do na prawdę świetny program, zrobiony rzeczowo i w znakomitym stylu. Szkoda, że nie pokazujecie w tym programie samochodó w z lat 60-70-80 produkowanych na Zachodzie, ale rozumiem że to trochę inne ramy tematyczne niż blok wschodni i samochody PRLu. Ale z pewnością samochody takie jak Ford Capri, Granada, Opel Manta to europejskie klasyki i dziwie się że jeszcze nie było mi dane zobaczyć jakieś grubsze materiały na ten temat.

Pozdrawiam.

Dodane 09 sierpień 2010 23:27
Dobra, wybacz, sądziłem, że moja wiadomość zostanie olana, przepraszam, za moje niczym nie potwierdzone słowa i oszczerstwa.

Pozwolę się nie zgodzić jednak z pana zdaniem. To, że wzrasta oglądalność, wcale nie oznacza, że stacja odnosi sukcesy, ale o tym powiedział już mój poprzednik.

Dobra, trochę poszedłem na lenia, nie chciało mi się nawet Faq poczytać, za to również przepraszam.
Co do nie wskrzeszania programu "Ale dziura" mogę znać powody? Polskie drogi mają dalej wiele wad, a program ten fajnie łączył to z humorem. Rozumiem, są takie programy jak "jazda polska", czy "do celu". Można by zrobić tak, aby, któryś z tych programów , przyjął formę podobną do programu sprzed kilku lat?
A rentgen był programem, który dobrze doradzał kupującym nowy samochód. Zawsze przedstawiał jego wady, zalety i ogólnie był dobry. A te dwa programy, które wymieniłeś również cenię, tylko myślę, że zamiast puszczać kolejną powtórkę jakiegoś programu można by dodać premierę rentgena.

Co do uwaga pirat, to nie zmienię zdania. Wiadomo jeden lubi róże, drugi piwo duże, ale myślę, że prowadzący ten program przesadza z oceną kierowców . Jego durnowate komentarze w stylu "przekroczy ł prędkość aż o 12km/h, za parę dni się pewnie spotkamy w programie wypadek przypadek", powoduje u mnie, że zmieniam program na inny. Uważam, że ten pan powinien się trochę opanować i nie pokazywać tego jaki on jest fajny, bo zjedzie kogoś, a nikt go nie widzi.
Co do Automaniaka, to nie uważam, że muszą być to od razu rzeczy, które wymagają wydania Bóg wie jakiego hajsu. Można robić listę samochodó w(od najszybszego, do najwolniejszego) , tak jak w top gearze. Jeden kierowca jeździ i wyniki są umieszczane na tablicy. Nie wymaga to żadnych funduszy, a jest to jakieś urozmaicenie. Jest jeszcze wiele takich testów.

Nie oglądam tylko dwóch programów , nie, nie. Na temat tych mogę wyrazić opinię. Pozostałych nie oglądam aż tak często. Dzięki za radę może się skuszę.

Wszystkie wiadomości na forum są własnością ich autorów. TVN nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Propozycje innych kanałów TVN

TVN

Programowo najlepsza

TVN Style

Kanał dla kobiet

TVN Turbo

Męska stacja

TVN 24

24-godzinny kanał informacyjny